Skvělá sváteční polévka z kysaného zelí, která zaručeně ulahodí oku, jazyku i žaludku. Polévka je hustá a sytá, takže s chlebem zastane i kompletní oběd.
Suroviny:
300 g kysaného zelí
1 velká cibule
1uzené tofu
1/2 veganské uzené
1 dl sojová smetana
dvě hrsti sušených hub
sušené slivky
2 ks bobkový list
1 čl. mletá paprika
sůl
pepř
Postup:
- Sušené houby si předem namočíme do teplé vody. Po hodině houby slijeme a vyždímáme. Vodu si odložíme, budeme ji používat.
- Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme houby, veganské uzené a tofu a smažíme do zlatova.
- Přidáme kysané zelí a ochutíme solí, pepřem, mletou paprikou a bobkovým listem.
- Zalijeme 1l vody, přidáme vodu z hub.
- Vaříme zhruba 30 minut.
- Vyjmeme bobkové listy a vmícháme sojovou smetanu. Zlehka povaříme.
- Maďarskou klobaňu nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvi do křupava. (Nejlépe se klobaňa krájí ostrým nožem ve střívku. Tím docílíme krásné kolečka.)