Jedno z neoblíbenějších Českých jídel je takzvaný hospodský guláš. Můžete si ho vychutnat klasicky s knedlíkem, nebo třeba s chlebem. Knedlík se dá v obchodě sehnat i veganský, případně si ho můžete udělat doma, receptů je hodně a tak se omezím pouze na veganský recept na guláš. Místo hovězího použijeme veganské uzené.
Takže co budeme potřebovat:
4 ks cibule
4 stroužky česneku
1 ks veganské uzené
1 ks malý rajčatový protlak 70 g
2 l zeleninového vývaru
Olej
3 PL mleté papriky
1 ČL mletého kmínu
1ČL koření na divinu
1 ČL majoránky
Sůl
Pepř
2 PL hladké mouky
Postup:
- Cibuli na jemno nakrájíme. V hlubším kastrolu rozpálíme olej a cibuli do hněda orestujeme. Potrvá to asi 15 minut. (Ale pozor nesmí se spálit.)
- Když je cibule akorát přidáme na kostky nakrájené veganské uzené a orestujeme.
- Přidáme sůl, pepř, kmín a koření na divinu a restujeme další 3 minuty.
- Na řadě je rajčatový protlak a mletá paprika. Vše promícháme, mírně orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem, tak aby nám guláš pěkně zakryl. Nedáváme všechno najednou.
- Vaříme pod pokličkou, občas mícháme a postupně přidáváme zbývající vývar. Guláš by se měl přichytávat o dno, ale ne připalovat.
- Zhruba po hodině si uděláme z mouky a oleje hnědou jíšku. Přidáme do guláše a zamícháme.
- Utřeme si česnek a také přidáme guláše.
- Na závěr přidáme ještě majoránku, kterou si promněme mezi dlaněmi a celé to trochu povaříme.
- Podáváme posypané s nakrájenou čerstvou cibulí.