Valašská kyselica s vegan klobaňou

Recept Kuchařky ze Svatojánu.

Výborná klasika, samosebou v rostlinné verzi. Použila jsem do ní skvělou pikantní rostlinnou klobásu značky Good Nature, která se ale bohužel rozpadá, nedrží tvar. Chuťově je ale skvělá a mně její nesoudržnost v polévce nijak nevadila.

Na hodinu namočíme do 200 ml horké vody dvě velké hrsti sušených hříbků. 400 g kysaného zelí zalijeme v hrnci litrem vody a spolu s dvěma bobkovými listy, 6 kuličkami nového koření a 6 kuličkami pepře uvaříme doměkka. Koření vyjmeme a prozatím dáme stranou. Půl kila oloupaných brambor nakrájíme na kostičky a ve slané vodě s kmínem uvaříme doměkka, slijeme. Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 200 g rozdrobené nebo pokrájené pikantní rostlinné klobásy a opečeme dozlatova. Vmícháme houby i s nálevem a vaříme 15 minut. Přidáme zelí i s vodou, ve které se vařilo, zalijeme 200 ml rostlinné smetany s rozšlehanou lžící hladké mouky a 5 minut provaříme. Vmícháme brambory a podáváme.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *